homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur

Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

John Liu maakt de Aarde groener..

Lössplateau China

Ecoloog en cameraman John Liu is al vijftien jaar druk met zijn missie, woestijnen over de hele wereld weer groen maken. Wat u op de afbeelding ziet is geen trucage, op het linker plaatje de situatie in 1995 en op het rechter plaatje een groene, weelderige vallei in het nu. Het Löss-plateau, een uitgedroogd gebied ter grootte van Nederland in China, veranderde in 15 jaar tijd van een verdorde woestijn naar een groene oase. Twee jaar na aanvang van de start van het project waren er al resultaten waarneembaar. De vallei begon weer groener te worden en er ontstonden zelfs al diverse stroompjes. Er is géén gebruik gemaakt van gecompliceerde technieken of andere wetenschappelijke uitvindingen. De oplossing is verrassend simpel...

John Liu

John Liu

De Amerikaan John Dennis Liu studeerde journalistiek in de Verenigde Staten. In 1979 vertrok hij naar China om te assisteren bij het opzetten van een buitenpost van CBS News. Daarnaast maakte hij diverse natuur-documentaires voor o.a. ZDF, National Geographic en BBC World. In 1995 begint hij aan een film van het Löss-plateau in China. Een vallei zo groot als Nederland waar door de bevolking jarenlang roofbouw was gepleegd. Het gebied was onvruchtbaar geworden, er waren geen oogsten meer maar honger, droogte en overstromingen. Bij toeval ontdekte John Liu het fenomeen dat moedertje natuur heet.

Diverse gebieden verspreidt over de wereld hebben te kampen met verwoestijning van het land. Door eeuwenlang misbruik van de grond en natuurlijke bronnen, veranderden vruchtbare gebieden in dorre woestijnen. Door het verdwijnen van vegetatie werd water niet meer vastgehouden in de grond, vruchtbare aarde werd door steeds zeldzamere regenbuien weggespoeld. In de lagere gebieden zorgde dit voor overstromingen of juist het tegenovergestelde, rivieren droogten uit en leverden niet meer genoeg water om krachtcentrales aan te drijven. De regering van Rwanda was genoodzaakt extra diesel-generatoren te huren om toch voldoende elektriciteit voor de hoofdstad te kunnen leveren.

Eén van de grootste bedreigingen waren/zijn de grazende kuddes schapen, koeien, geiten en kamelen. De dieren graasden enorme gebieden kaal. Elk groen sprietje dat door het zand stak was voedsel voor de kuddes. Het eco-systeem heeft een punt bereikt waar het zich door eeuwenlang misbruik niet meer kan herstellen.

Door het ontwerpen van een Permacultuur kan dat herstel weer op gang gebracht worden. Het planten van diverse gewassen door elkaar, die zijn afgestemd op het klimaat en natuurlijke behoefte van een bepaald gebied. Op een bepaald punt wordt een Permacultuur weer zelfvoorzienend, de biodiversiteit speelt daar een zeer belangrijke rol in.

Jordanië

De prinses van Jordanië bemoeit zich actief met het milieu in haar land. In een gebied waar drie jaar lang een graas-verbod van kracht was vond een waar wonder plaats. Gewassen waarvan men dacht dat ze niet meer voorkwamen, schoten als paddestoelen uit de grond. Heuvels waren snel weer groen, meer wortels zorgden voor meer water dat werd vastgehouden. Het enige wat de mens hoeft te doen, is een bepaald gebied met rust laten. De natuur even de tijd geven om zich weer te herstellen, kuddes niet meer laten grazen voor een bepaalde periode. Met verbazing zag ik de film van John Liu en de documentaire "Groen Goud" van de VPRO. (beide links staan onderaan de pagina)

Ethiopië: Professor Legasse Nadash

kuddes in Ethiopië

Sinds een jaar of zeven leidt Nadash samen met een aantal dorpelingen een project in een zwaar aangetast gebied. Ook hier worden grazende kuddes geweerd, maar de Ethiopische professor heeft ook diverse inheemse gewassen hergeplant. Een gebied dat eerst een zanderig stuk woestijn was, is nu aan het veranderen in een groene oase. Continu stromende beekjes zijn weer teruggekomen, op de hellingen houdt de verse vegetatie het water weer goed vast. Zelfs roofdieren als de Cheetah keerden weer terug in het zich herstellende gebied.

Rwanda, het succesvoorbeeld

John Liu deelt al zijn kennis met wie het maar weten wil. Naar Jordanië stuurde hij informatie en beelden van zijn succesverhaal in Rwanda. Hoe de Rugezi-wetlands zich weer herstelden en hoe de waterkrachtcentrale weer rendabel werd voor de hoofdstad Kigali. Hij werkt intensief samen met diverse regeringen over de hele wereld. Hij reikt de benodigde informatie aan, zodat deze regeringen een plan van aanpak kunnen ontwikkelen. Het wordt nu voor regeringen zelfs lucratief om zich actief in te gaan zetten voor milieu-herstel. Nieuwe en meer vegetatie zorgt voor een snellere afbraak van CO2, minder droogte en de mogelijkheid om binnen de eigen grenzen voldoende voedsel te kunnen produceren.

Permacultuur

Geoff Lawton

De Australiër Geoff Lawton is mede-bedenker van dit systeem. De basis van het systeem is om een eco-cultuur te ontwerpen die zelfvoorzienend is. BIO-DIVERSITEIT is een zeer belangrijk onderdeel, want al snel is gebleken dat diverse gewassen op elkaar inwerken. Hoe groter de biodiversiteit, hoe groter de kans van slagen is. Lawton leert mensen over de hele wereld om hand in hand met de natuur te leven in zelf voorzienende eco-systemen. Op deze manier zal het straks geen probleem meer zijn om 10 miljard hongerige monden te voeden...

Groen Goud

De titel van de documentaire is eenvoudig te verklaren. Door de aanpak van de Löss-vallei in China is het leven van 20 miljoen mensen direct verbeterd. Gemiddelde inkomens zijn drie keer hoger geworden, de kwaliteit van de gewassen en de diversiteit is momenteel hoogwaardig te noemen. John Liu zegt ook dat de mens al eeuwenlang een logische denkfout heeft gemaakt. De waarde van geld is groot, de waarde van milieu is 0!! Als de mensheid in gaat zien dat een gezond milieu en een gezonde biodiversiteit enorme waarde heeft, kunnen we hopelijk onze manier van denken veranderen.

Tegenlicht - Groen Goud
Door:
logo djarum Oscar Vuyk
rekenhulp zonnepanelen
lössplateau
woestijn in China
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
Permacultuur Wat is permacultuur? Permacultuur is eigenlijk het tegenovergestelde van monocultuur en is ontworpen naar het ontwerp van moeder natuur zelf. Volgens Geoff Lawton gaat Permacultuur de Aarde redden.. lees meer >>
Willy Smits Willy Smits redt Orang-Oetans en tegelijk het regenwoud. Het machtige oerwoud van Kalimantan is in vijftig jaar tijd gereduceerd tot een lullig bosje. Alles moet wijken voor de productie van palmolie, een goedje dat wordt verwerkt in tal van produkten die zich in en rondom ons huis bevinden. Duizenden Orang-Utans zijn afgeslacht, maar Willy Smits heeft al meer dan duizend 'bosmensen' gered...lees meer >> oerangutan outreach