homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology

Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

De CleanTech top-25.

Met enige spijt moet ik constateren dat Nederland wegzakt uit de CleanTech Top-25. In plaats van de ontwikkelingen in de duurzame energie een flinke boost te geven, wordt er nog geïnvesteerd in de bouw van kolencentrales en kan minister Kamp niet wachten om te gaan beginnen met boringen naar schaliegas.

De CleanTech-ranglijst

Nederland zakt weg uit de top 25 van CleanTech-landen

We zakken in de lijst, in drie jaar tijd van de 17e naar de 21e plaats. We doen het wel goed als het gaat om innovatie, maar er is vervolgens geen aansluiting op de commerciële markt. Door vage, gecompliceerde en steeds veranderende regelgeving wordt er door de overheid geen stabiel investeringsklimaat gecreëerd.

In een onderzoeksrapport van het WNF staat dat Nederland niet voldoende markt heeft voor CleanTech en duurzame energie. Onwil van de consument of weinig steun van de overheid? In de lijst is ook te zien dat we zijn gezakt van de 18e naar de 21e positie. Het is misschien ook interessant om te weten dat we een aantal jaren geleden nog in de top 10 stonden.

Onderzoeksrapport groeibelemmeringen CleanTech

In een onderzoeksrapport van het FME-CWM komt de overheid wederom niet goed uit de verf. Door onvoorspelbaarheid over de subsidieregeling blijven klant en producent terughoudend als het gaat om nieuwe investeringen. Ook de complexiteit van het Nederlandse subsidie-systeem is veel groter dan in omringende landen.

Een citaat uit het rapport (bron onderaan artikel):

"De onvoorspelbaarheid van het Nederlandse subsidiebeleid versterkt de problemen. Zowel klanten als financiers zijn hierdoor terughoudend met investeringen. De Cleantech sector verwacht vooral een verbetering als er meer garanties en risicodragend kapitaal beschikbaar komt. Dat kan zowel van banken, Private Equity of Venture Capital komen. Van bestaande subsidies verwacht men vereenvoudiging, hoge doorloopsnelheid en een hoge mate van voorspelbaarheid"

"Op gebied van wet- en regelgeving zijn het vooral het gebrek aan (Europese) harmonisatie en het de beperkingen van de huidige wetgeving ten aanzien van duurzame, decentrale, energiesystemen die de Cleantech sector het meeste hinderen. In vergelijking met ons omringende landen is Nederland traag met het moderniseren van de wet- en regelgeving. Een hoger tempo is vereist om de Nederlandse CleanTech sector terug te brengen naar de wereldwijde CleanTech top-10."

Uit het rapport blijkt dat financieren ook een groot knelpunt is in de CleanTech sector, banken investeren nauwelijks in CleanTech. Zowel voor innovatie als projecten worden door de overheid nog veel te weinig ondersteund. Investeren in de sector kan ook gunstig zijn voor de werkvoorziening.

Heeft dit te maken met de macht van de Nederlandse energiebedrijven? Zit de koninklijke schelp te diep in de Nederlandse infrastructuur geworteld? Bij mij is er namelijk veel onbegrip bij het doorspitten van beide rapporten, hoe is het mogelijk dat er zoveel tegenwerking is bij het creëren van nieuwe banen en een schoner milieu? De ondernemer in mij ziet enorme kansen, maar helaas hoef ik nu niet bij een bank aan te kloppen. Die zijn te druk met het redden van hun eigen hachje.

Denemarken

Al twee jaar op rij is Denemarken koploper in de CleanTech top 25. De overheid financiert, subsidieert en zorgt voor meer werkgelegenheid in de schone industrie. Grote winstpunt in Denemarken is de overgang van innovatie naar productie. In Nederland zijn er voldoende innovaties, maar die blijven vervolgens veel te lang op de plank liggen.

De General Innovation Drivers, gaat over de aanwezige faciliteiten en mogelijkheden voor innovatie in een land. Wat betreft faciliteiten scoort Nederland nog steeds hoog in de ranking (8e plaats) en Denemarken staat hier slechts op de 13e plaats. Dat geeft gelijk aan waar het in Nederland misgaat, de overgang van innovatie naar gebruik in de praktijk hapert nogal.

In deze afbeeldingen is het verschil tussen Denemarken en Nederland goed te zien. Bij onze noorderburen wordt er veel meer gedaan met commerciële toepassingen van innovaties. Het kan zijn dat het Nederlandse bedrijfsleven achterblijft bij de marketing van innovatieve producten, of dat het te lastig wordt gemaakt door de overheid voor de CleanTech-markt.

Denemarken maakt ook efficiënter gebruik van de aanwezige mogelijkheden, ook daar laat het Nederland een stuk achter zich. Uit alles blijkt dat er in Nederland voldoende potentie is om serieus mee te gaan doen in de CleanTech-race, maar er moet daadkrachtiger worden gehandeld als het gaat om project-realisatie en commercialisering.

Er is dus nog wat te doen in Nederland, kleine innovatieve bedrijven zullen meer baat hebben bij versoepeling en vereenvoudiging van het subsidie-systeem waar eigenlijk voor de startende ondernemer weinig te halen is. Om te kunnen voldoen aan een aantal subsidie-eisen, moet er een minimale balansomvang kunnen worden overlegd, waar startende en kleine bedrijven meestal niet over beschikken. In een flink aantal gevallen werkt de Nederlandse subsidie-regeling eerder afremmend dan stimulerend. En dat is best jammer te noemen..

Bronnen:
Door:
logo djarum Oscar Vuyk
rekenhulp zonnepanelen
cleantech
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
uitleg cleantech Wat is CleanTech? Wij als mensheid vragen meer van de Aarde dan ze aankan. Natuurlijke bronnen zijn aan het uitputten, het milieu wordt structueel vernietigd en in dit tempo gaan we over een aantal jaren serieus in de problemen komen als het gaat om voedselvoorziening, energie en water. CleanTech staat voor Clean Technology oftewel schone technologie. De toekomst van onze wereld gaat/moet radicaal veranderen.. lees meer >>